Lekkere witte broodjes (bolletjes) oftewel witte kadetjes genoemd, kunt u maken volgens dit recept. Ze zijn lekker zacht en heerlijk! De witte bolletjes zijn lekker groot, dit komt omdat de deegbollen per stuk voor ze in de oven gaan 90 gram wegen! De geur van eigengemaakte witte broodjes ruikt heerlijk.
De bereidingstijd van de witten kaddetten is ongeveer 2 uur tot 3 uur. Dit best wel lang, maar dan heeft u wel heerlijke eigen gemaakte witte bolletjes. Een echte, ware en heerlijke delicatesse!
In de ochtend of met feestdagen, heerlijke zachte witte broodjes wat heerlijk is met boterhambeleg, gekookt of gebakken eitje en knakworstjes etc. Is voor mij een echt feest en hiervan kan ik lekker genieten! Natuurlijk geef ik ook een stukje van een wit broodje aan mijn hond.
In dit recept voor witte zachte broodjes leg ik stap voor stap uit hoe u deze het best kan maken! Hierdoor is het slagingpercentage veel groter! Lukt het recept, dan hoop ik dat u mijn facebookpagina's liken, namelijk De Thuisbakker en Het Kookboekje! Alvast bedankt!
Tevens is er een leuke groep op het internet, namelijk De thuisbakker - brood en banket recepten! Wordt u gerust lid en deelt u recepten op gebied van brood en banket met foto's in onze groep! In deze groep kunt u ook vragen stellen omtrent het maken van banket en brood!
Ingrediënten voor het maken van 12 zachte witte kadetjes (broodjes)
- 600 gram witte tarwebloem van de molen
- 1 small ei (39 gram losgeklopt ei)
- 12 gram zout
- 45 gram margarine
- 30 gram roomboter
- 18 gram basterdsuiker
- 36 gram verse gist of 12 gram droge gist
- 375 gram melk
Ingrediënten voor het maken van 9 zachte witte kadetjes (broodjes)
- 450 gram witte tarwebloem van de molen
- 30 gram losgeklopt ei
- 9 gram zout
- 34 gram margarine
- 23 gram roomboter
- 14 gram basterdsuiker
- 27 gram verse gist of 9 gram droge gist
- 282 gram melk
Extra
- Olie voor het insmeren van de plastic boxen met deksels
- Aluminiumfolie als u een geen donkere korst wilt
- Extra vloeibare boter of melk op kamertemperatuur voor het bestrijken van de witte kadetjes voor de glans!
- Warm water voor in de braadslede
Materiaal voor het maken van zachte witte kadetjes (broodjes)
- Keukenrobot (voor het kneden van de deeg)
- Elektrische keukenweegschaal
- Kommetjes om de afgewogen ingrediënten in te doen (voor bloem een grote kom)
- Steelpan
- 2x Plastic box met deksel
- Keukenpapier
- 2x Theedoek (bovenkant beetje bespuiten met wat warm water)
- Bakpapier
- Fleecedeken
- Oven bakplaat
- Braadslede
Is uw kamer waarin uw deeg moet rijzen niet zo warm, maar eerder koud, dit gebeurt vooral in de winter en begin herfst en lente, dan legt u er een fleece-deken over de theedoek heen, hierdoor rijst uw deeg voor de witte broodjes in deze periodes ook goed. Is het heel warm in de zomer, dan hoeft u de fleece deken niet te gebruiken! U moet kijken na de temperatuur van uw kamer, waar het deeg moet gaan rijzen, is deze koel, dan kunt u het best gebruik maken van een fleece deken! Die spreidt u uit bovenop de theedoek, waaronder plastic zak ligt en het deeg.
Het bereiden van zachte witte kadetjes (broodjes)
- U weegt de ingrediënten precies af met de elektronische keukenweegschaal en laat dit op kamertemperatuur komen
- U kookt de melk
- U doet de melk in een kom en u laat deze afkoelen tot 27 tot 30 graden.
- U doet de bloem in de beslagkom van uw keukenrobot en u maakt er een kuiltje in
- Aan de zijkant van de beslagkom doet u de suiker
- En aan de andere kant doet u de roomboter en de margarine
- Zodra de melk op temperatuur is giet u de melk in het kuiltje van de bloem
- Bovenop de melk strooit u de gist
- U breekt het ei en het eiweit en dooier legt u boven op de melk met gist
- U zet de keukenrobot aan op stand 1 en u laat u keukenrobot voor 5 minuten draaien
- Na 5 minuten pakt u de zout en u doet dit bij het deeg voor zachte witte kadetten
- U laat de keukenrobot op stand 2 nog voor 7 minuten draaien en daarna laat u keukenrobot nog een keer 3 minuten draaien op stand 3
- U pakt de 2 plastic boxens met deksels en smeert deze in met een beetje olie doormiddel van keukenpapier. Hierdoor plakt het deeg niet vast aan de plastic box
- U maakt 12 kadetjes van ongeveer 90 gram en u bolt elk bolletje op
- U legt de 12 kadetjes voor ongeveer 35 minuten te rusten in twee plastic boxen voor de eerste rijs. U verspreidt de toekomstige witte bolletjes over de plastic boxen, zodat deze niet tegen elkaar aan rijzen! Bovenop de witte broodjes legt u een theedoek die u besproeit met een beetje handwarm water. Daarna doet u de deksel op de plastics boxen met daarin de 12 witte broodjes
- U pakt u de bakplaat uit de oven en hierop legt u bakpapier en u zorgt dat aan elke kant bakpapier zit, ook aan de randen! Dit doet u zodat de toekomstige broodjes niet van komen te zitten aan de randen!
- Na de eerste rijstijd pakt u elke keer een bolletje deeg uit de plastic box en u drukt de lucht uit de bolletjes (ontgassen). U bolt elke bolletje gelijk weer op en u legt elk bolletje op de bakplaat met bakpapier onder de theedoek. Ik zelf maak 3 rijen van 4 stuks naast elkaar. Tussen de rijen houdt u een kleine ruimte over, zodat ze niet gelijk aan elkaar vast komen te zitten. Zo doet u dit met elk bolletje deeg.
- Zodra alle bolletjes deeg opnieuw zijn opgebold en ontgast, legt u er twee theedoeken op, de laatste theedoek besproeit u wederom met handwarm water. U laat de bolletjes nog een keer rijzen voor 95 minuten
- Na ongeveer 30 minuten rijstijd verwarmt u de oven voor op 240 graden heteluchtoven en 250 graden conventionele oven. Tevens legt u op de onderste riggel een andere bakplaat waarop u de braadslede plaatst met hierin warm water
- Zodra de tweede rijstijd is verstreken, bestrijkt u de bolletjes met wat boter of wat melk
- U bakt de witte kadetjes af in ongeveer 8 tot 12 minuten. Voor de zekerheid checkt u na 8 minuten of de broodjes gaar zijn, zo niet dan kunt u ze nog een paar minuten bakken. Dit kan per oven namelijk verschillen! Lees de tip Let op goed door. Dit staat onder nummer 21
Let op: Na ongeveer 7 tot 8 minuten kunt u op de witte broodjes aluminiumfolie leggen met de doffe kant naar boven, hierdoor worden de broodjes niet te donker en branden ze niet aan! (Let wel op er is stoom in de oven ivm de bak met water, stoom zorgt ervoor dat de broodjes goed rijzen! Hierdoor kan het zijn dat de aluminiumfolie zich iets verplaatst, natuurlijk legt u ze dan goed terug!)
Tips
- De witte broodjes of witte kadetten zijn gaar als ze kerntemperatuur van 95 graden hebben bereikt
- Hier een leuk filmpje hoe u een grote deegbol kunt opbollen
- Een filmpje hoe u uw deegbolletje kunt opbollen voor de laatste rijs