- 550 gram bloem
- 160 gram water
- 200 gram melk
- 14 gram zout
- 12 gram basterdsuiker
- 1 medium ei
- 50 gram zonnebloemolie
- 8 gram instant gist
om te bestrijken voor het bakken 1 eierdooier losgeklopt met 2 tl water - maanzaad of sesamzaad of nigellazaad
- Zeef de bloem boven een kom.
- Voeg gist , suiker, olijfolie en water-melk mix toe.
- Meng door elkaar en kneed 5 minuten, voeg dan het zout toe.
- Nogmaals 5 minuten kneden tot je een soepel deeg hebt. Vorm er een bal van
- Vet een kom lichtjes in met olie, leg de deegbal erin, wentel het even zodat het ook bedekt is met wat olie.
- Dek af met huishoudfolie en laat een uur rijzen in een tochtvrije omgeving.
- Sla het deeg na het rijzen even door, verdeel in 2 stukken en rol het tot cirkels van ongeveer 25 cm doorsnede
- Leg bakpapier op een bakplaat (of 2 bakplaten) en leg er vervolgens de deegcirkels op.
- Dek wederom af met huishoudfolie en laat nog een half uurtje rijzen.
- Verwarm in de tussentijd de oven voor op 230 graden.
- Na het rijzen maak je met je vingers kuiltjes in het deeg en trek je het wat uit.
- Bestrijk de broden met losgeklopt eigeel en bestrooi met de zaadjes.
- Bak ze 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je er op klopt.
- Meteen eten of af laten koelen op een rooster en ze wanneer je ze gaat gebruiken nog even verwarmen in de oven. Besprenkel ze dan licht met water voor je ze de oven in schuift.
- Ik heb alles verdubbelt
- En heb met een scherp mes sneedjes gegeven op het deeg,is zoals jij het wilt