Banketbakkersroom

Banketbakkersroom

Het maken van banketbakkersroom is vrij simpel. Het bestaat o.a. uit melk, suiker, vanillestokje en custard. Als je de ingrediënten juist afweegt en het basisrecept volgt, kan je zo deze lekkerste banketbakkersroom of gele room zelf namaken.

In dit recept leg ik ook uit hoe ik banketbakkersroom maak met toevoeging van vanille aroma en vanille extract inplaats van het vanillestokje

Ingrediënten Banketbakkersroom

250 gram banketbakkersroom
  1. 225 gram halfvolle melk
  2. 25 gram slagroom (niet geklopt)
  3. 50 gram suiker (25 gram suiker + 25 gram suiker)
  4. 22 gram custardpoeder
  5. half vanillestokje
  6. 30 gram eigeel (eidooier)
  7. 2 snufjes zout
500 gram banketbakkersroom
  1. 450 gram halfvolle melk
  2. 50 gram slagroom (niet geklopt)
  3. 100 gram suiker (50 gram suiker + 50 gram suiker)
  4. 44 gram custardpoeder
  5. 1 vanillestokje
  6. 60 gram eigeel (eidooier)
  7. 1 mespunt zout

Materiaal

  1. Steelpan
  2. Kookplaat
  3. Keukenmes
  4. Snijplank
  5. Elektronische weegschaal
  6. Pollepel
  7. Garde of keukenmachine met menghaak
  8. Kommetjes over het afwegen ingrediënten 
  9. Maatbeker met tuit
  10. Spatels
  11. Zeef

1. Banketbakkersroom - Voorbereiding

250 gram banketbakkersroom 
  1. Je weegt de benodigde ingrediënten af (halfvolle melk, slagroom, suiker (50% + 50%), custardpoeder, eigeel en zout)
  2. De custard, eigeel, zout en 25 gram melk doe je in een schaaltje en je roer dit goed door
  3. Hierna doe je 200 gram melk, slagroom en 25 gram suiker in een steelpannetje
  4. Daarna snij je het vanillestokje door de helft en hierna snij je deze open
  5. Zodra je het bovenstaande hebt gedaan, schaap je het vanillemerg uit het halve stokje en voeg je deze toe aan  aan de melk - slagroom - suiker mix
500 gram banketbakkersroom 
  1. Je weegt de benodigde ingrediënten af (halfvolle melk, slagroom, suiker (50% + 50%), custardpoeder, eigeel en zout)
  2. De custard, eigeel, zout en 50 gram melk doe je in een schaaltje en je roer dit goed door
  3. Hierna doe je 400 gram melk, slagroom en 50 gram suiker in een steelpannetje
  4. Daarna snij je het vanillestokje door de helft en hierna snij je deze open
  5. Zodra je het bovenstaande hebt gedaan, schaap je het vanillemerg uit het halve stokje en voeg je deze toe aan  aan de melk - slagroom - suiker mix

2. Aan De Kook Brengen

  1. Je brengt de melk-slagroom-suiker mix  op een niet te hoge stand aan de kook
  2. Ondertussen blijf je roeren tot het kookt
  3. Zodra de melk kookt zet je deze uit!

3. Familie Maken

  1. Je roer nog even door de custard - melk- eigeel - suiker - zout mix
  2. Daarna giet je beetje bij beetje wat van de hete melk in het schaaltje en u roert deze elke keer goed door. Dit doe je tot al de warme melk is gemixt met de custard - melk- eigeel - suiker - zout mix
Indien het kloppen te pijnlijk is voor je handen of pols, kan je het bovenstaanden ook met de keukenmachine mixen op stand 1

4. Opnieuw Aan De Kook Brengen

  1. Zodra alles is gemengd, doe je het hete mengsel door de zeef in zijn totaal terug in de steelpan
  2. Daarna laat je de gele room op niet te hoog vuur, voor ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken. Ondertussen blijf je toekomstige banketbakkersroom goed doorroeren 
  3. Je merkt dat gele room of te wel de banketbakkerroom dik en stevig wordt. Dit is een goed teken.
  4. Hierna ga je verder met punt 5 Afkoelen Banketbakkersroom

5. Afkoelen Banketbakkersroom

  1. Als de gele room of te wel banketbakkersroom stevig is, doet je deze in een kom
  2. Daarna dek je bankbakkersroom af met plastic folie tegen de bovenkant aan. Dit doe je, zodat je geen velletje krijgt
  3. Je laat de banketbakkersroom afkoelen in de koelkast

6. Kloppen Voor Gebruik

  1. Je haalt de banketbakkersroom uit de koelkast
  2. Hierna verwijder je de plastic folie
  3. Daarna klopt je met een garde of 2 vorken de banketbakkersroom weer los. Hierdoor wordt de gele room beter smeerbaar of spuitbaar!
  4. De banketbakkersroom is klaar voor gebruik

Indien het kloppen te pijnlijk is voor je handen of pols, kan je de banketbakkersroom ook op de laagste stand van je keukenmachine los kloppen

Tips & Weetjes

Tip 1
Je kan de vanillestokje ook vervangen door een smaakstof, bijvoorbeeld Dr. Oetker Bourbon-Vanille-Extract in combinatie Dokter Oekter Vanillepasta. Ik zelf begin met een 1/2 tbs maatlepel. En voeg dit pas toe bij punt 4. Opnieuw aan de kook brengen. Dit doe ik na punt 1

Tip 2
Je kan de halfvolle melk vervangen door volle melk. Als je dit doet, hoef je de slagroom niet te gebruiken